Totul despre vitamina B12: deficit, cauze, simptome, beneficii

Totul despre vitamina B12: deficit, cauze, simptome, beneficii

Ce este vitamina B12?

Vitamina B12 face parte din familia vitaminelor B, alaturi B1, B2, B3, B6 si B9 si este esentiala pentru sustinerea si buna functionare a unora dintre cele mai importante functii ale organismului. Printre acestea se numara formarea eritrocitelor sau a celulelor rosii din sange, sinteza ADN-ului, functionarea nervilor si mentinerea functiei cognitive. Aceasta mai este denumita si cobalmina sau „vitamina rosie”, datorita rolul important pe care il are in preventia aparitiei anemiei.

Vitamina B12 este necesara si pentru sinteza hemoglobinei, substanta responsabila pentru transportul oxigenului in sange, metabolismul normal al lipidelor si proteinelor, iar in cazul femeilor gravide, aceasta este necesara pentru buna dezvoltare a sistemului nervos al bebelusului.

Datorita caracterului sau hidrosolubil, ceea ce inseamna ca se dizolva in apa, vitamima B12 nu poate fi stocata in organismul uman pentru utilizare ulterioara, ci ea trebuie procurata in fiecare zi din alimentele pe care le consumam.

Care sunt efectele deficitului de vitamina B12?

Primele semne care arata o carenta de vitamina B12 sunt starile de oboseala, ameteala, batai accelerate ale inimii, amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor, constipatie, pierderea poftei de mancare si scaderea in greutate.

Pe masura ce deficitul de B12 se accentueaza, pot aparea si tulburari de vedere, probleme de memorie, depresie, tulburari comportamentale.

Care sunt persoanele predispuse la carente de vitamina B12?

Categoriile de persoane cele mai predispuse la deficitul de vitamina de B12 sunt varstnicii, femeile insarcinate, bebelusii, persoanele cu regim de viata vegan, precum si cele care sufera de anumite boli precum HIV, gastrita, ulcer, boli intestinale, alcoolism, boli autoimune.

Dupa varsta de 50 de ani, celuele stomacului secreta din ce in ce mai putin acid clorhidric, ceea ce inseamna ca absorb o cantitate mai mica de B12. Astfel, cei cu varsta de peste 50 de ani, ar trebui sa obtina doza zilnica recomandata din alimente fortificate cu B12 sau din suplimente alimentare.

Vitamina B12 sau cobalamina se obtine in mare parte din alimentele de origine animala precum carne, lactate si oua. O atentie sporita asupra deficitului de B12 trebuie sa o acorde persoanele vegane si in special femeile insarcinate. Acestea trebuie sa se asigure ca bebelusii lor primesc necesarul de B12 deoarece pot dezvolta deficienta si suferi leziuni neurologice permanente.

Care este doza zilnica recomandata de vitamina B12?

Doza zilnica recomandata de vitamina B12 este de 2,4 micrograme pentru majoritatea adultilor sau a persoanele cu varste peste 14 ani. Insa, potrivit cercetatorilor de la Institutul National de Sanatate, doza zilnica recomandata difera in functie de sex si varsta. 

  • Pentru sugarii intre 0 si 6 luni – 0,4 mg/zi;
  • Pentru bebelusii de la 7 pana la 12 luni – 0,5 mg/zi;
  • Pentru copii intre un an si 3 ani – 0,9 mg/zi;
  • Pentru copiii intre 4 si 8 ani – 1,2 mg/zi;
  • Pentru copiii de la 9 pana la 13 ani – 1,8 mg/zi;
  • Pentru adolescentii cu varsta peste 14 ani – 2,4 mg/zi;
  • Pentru femeile insarcinate – 2,6 mg/zi;
  • Pentru femeile care alapteaza – 2,8 mg/zi.

Ce se intampla daca luam o doza mai mare de vitamina B12?

Nu exista exces de vitamina B12 deoarece este o vitamina hidrosolubila (se dizolva in apa). Organismul nostru isi va lua cantitatea necesara din alimente si va elimina surplusul prin urina.

Cum afecteaza consumul de cafea absorbtia vitaminei B12?

Conform unui studiu realizat pe efectele cafelei asupra cresterii nivelului de homocisteina si publicat in “The American Journal of Clinical Nutrition“, au aratat ca 870 mg de cafea pe zi (ceea ce inseamna 8-9 cesti de cafea) nu au afectat nivelele de acid folic, vitamina B6 si vitamina B12 din sange.

Care sunt cele mai bogate alimente in vitamina B12?

Alimentmicrograme (mcg)% DZR
85 g de scoici84.11,402
85 g de ficat de vitel sau miel 70.71,178
85 g de pastrav curcubeu salbatic5.490
85 g de somon4.880
85 g de pastrav curcubeu de crescatorie3.558
85 g de ton in suc propriu2.542
85 g de peste eglefin1.830
85 g de muschi de vita1.4 23
240 ml lapte (1.5% grasime)1.218
28.3 g de branza Emmental0.915
1 ou fiert tare0.610
85 g de piept de pui 0.35

Sursa: National Institute of Heath

Suplimente alimentare cu vitamina B12

Daca ai un stil de viata vegan sau vegetarian (si nu numai), exista sanse mari sa nu iti iei necesarul de B12 din alimentatie. Atunci, cea mai la indemana solutie sunt suplimentele alimentare de vitamina B12.

Pe Vegis.ro gasesti o gama variata de suplimente de la diversi producatori precum Solgar, Adams, Quantum Pharm, Vitaking.

De asemenea, pe Plantum.ro gasesti B12 de la producatori precum Solgar, Bronson, Kal, Vitaking, Swanson, Adams si alti.

Daca esti interest(a) de o gama si mai mare de produse, o alta recomandare ar fi iHerb. Singurul inconvenient e ca aici dureaza ceva mai mult pana ajunge comanda.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *