rosii

Ce vitamine contin rosiile? Valori nutritionale si calorii

Rosiile sunt benefice pentru sanatatea ochilor, a sistemului digestiv si in scaderea tensiunii arteriale.

Acestea sunt pot fi consumate si de persoanele care sufera de diabet si sunt recomandate in probleme de piele si infectii ale tractului urinar. In plus, ele imbunatatesc digestia, stimuleaza circulatia sangelui, reduc nivelurile de colesterol, imbunatatesc echilibrul fluidelor, protejeaza rinichii, detoxifiaza organismul, impiedica imbatranirea prematura si reduc inflamatile.

Beneficiile pentru sanatate ale rosiilor pot fi atribuite bogatiei de nutrienti si vitamine, inclusiv o cantitate impresionantă de vitamina A, vitamina C și vitamina K, precum și cantități semnificative de vitamina B6, vitamina B9 și vitamina B1.

Ele sunt de asemenea o bună sursă de potasiu, mangan, magneziu, fosfor și cupru. Contin si fibre dietetice si proteine, precum și un număr de compuși organici, cum ar fi licopenul, unul dintre cei mai puternici antioxidanti, responsabil de prevenirea stresul oxidativ si ajuta la prevenirea rigidizarii si infundarii arterelor.

O singura rosie poate furniza aproximativ 40% din necesarul zilnic de vitamina C. Vitamina C este un antioxidant natural care impiedica radicalii liberi (care cauzeaza si cancerul) sa dauneze organismului. De asemenea, conține si canitati importante de vitamina A, potasiu si fier.

Potasiul joaca un rol vital in mentinerea sanatatii sistemului nervos, iar fierul este esential in mentinerea circulației normale a sangelui. Vitamina K este esentials pentru coagularea sangelui si controlul sangerarii.

Ce nutrienti, vitamine, minerale si lipide contin rosiile?

NutrientiUnitateValori / 100 g
Apag94.52
Energiekcal18
Proteineg0.88
Lipide (grasimi)g0.2
Carbohidratig3.89
Fibre dieteticeg1.2
Total zaharurig2.63
Minerale
Calciu, Camg10
Fier, Femg0.27
Magneziu, Mgmg11
Fosfor, Pmg24
Potasiu, Kmg237
Sodiu, Namg5
Zinc, Znmg0.17
Vitamine
Vitamina C (acid asorbic)mg13.7
Tiamina (B1)mg0.037
Riboflavina (B2)mg0.019
Niacina (B3)mg0.594
Vitamina B6mg0.08
Acid folic (B9)µg15
Vitamina B12µg0
Vitamina Aµg42
Vitamina Emg0.54
Vitamina D (D2 + D3)µg0
Vitamina Kµg7.9
Lipide (grasimi)
Grasimi saturateg0.028
Grasimi monosaturateg0.031
Grasimi polisaturateg0.083
Colesterolmg0
Sursa: usda.gov 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *