Bucataria traditionala afgana

Bucataria traditionala afgana

Timp de două milenii, Afganistanul (care se invecineaza cu Turkmenistan, Uzbekistan și Tadjikistan, China, Pakistanu si Iran) a fost punctul de convergenta a unor importante rute comericale intre India, China, Orientul Mijlociu si Europa. Marco Polo a traversat tara in drum spre China. (Sursa: SBS)

O cultura bogata a luat fiinta la aceasta rascruce de drumuri si, odata cu ea, si o bucatarie diversa ca a supravietuit secolelor de razboi, invaziilor si tulburilor interne.

Astazi, Afganistanul sfasiat de razboie este considerat o tara saraca, insa, cu toate acestea, afganii isi trateaza oaspetii cu un imens respect si cu cea mai buna mancare posibila.

Influente culinare in bucataria afgana

Bucataria afgana este influentata in principal de cea din Persia (Iran), India si Mongolia. Din India au preluat chili, sofranul, garam masala (un amestec de condimente pe baza de cardamom, scortisoara, cuisoare, chimen, nucsoara) si piper. Persia a contribuit cu coriandru, menta si gatit cu sabzi (spanac sau ierburi verzi), in timp ce influentele mongole prind forma in preparatele cu galuste si taitei.

Cu toate aceste influente, bucataria afgana are si un stil propriu. Bucatele bogate in grasimi furnizeaza energie natiunii secatuite de diverse conflicte, precum si in ierile geroase, in special uleiul si grasimea de miel care este adaugata in diverse preparate.

Spre deosebire de vecinii lor, afganilor nu le place nici mancarea prea picantă, nici prea calda si sunt renumiti pentru utilizarea fructelor și a nucilor uscate. Majoritatea prepararelor lor sunt pe baza de orez, si folosesc iaurtul aproape la orice, la fel cum italienii folosesc branza.

Bucataria traditionala afgana – ingrediente, condimente, feluri principale

Bucataria afgana se bazeaza in mare parte pe principalele culturi de cereale, precum grau, porumb, orz si orez. Pe langa acestea, foarte des intalnite sunt fructele (rodii, struguri si pepene sub forma de minge de rugby) și legumele autohtone, precum si produsele lactate precum laptele, iaurtul si zerul.

Dupa cum spuneam, la loc de cinte pe masa afganilor se afla preparatele cu orez. Mancarurile pe baza de orez variaza de la simplu chalau – orez alb pufos, mancat popular cu korma – pana la emblematicul Kabuli pulao, care consta din carne gatita lent intr-o cupola de orez usor condimentat, alaturi de linte, stafide, morcovi, cardamom macinat si nuci. Zeci de variatii de pulao sunt consumate in Afganistan. Nuntile si reuninile de familie trebuie sa prezinte mai multe feluri de mancare de orez, iar reputatia se poate castiga sau pierde in functie de complexitatea acestora. Orezul poate fi si un ingredient de baza in preparate dulci precum sheer berenj (budinca de orez).

Foarte populari sunt si coltunasii (dumplings) sau mantoo – paste sub forma de tortellini umplute cu ceapa si carne tocata condimentata, de obicei completate cu un sos pe baza de rosii, un sos de iaurt si menta uscata.

mancare afgana mantoo
Sursa foto: Dallas Observer

Ca si tipuri de carne, mielul si puiul sunt cele mai consumate in Afganistan. Carnea de miel este servita tocata sau marinata pentru cateva oare pentru a devenii frageda. Kebabul afgan cu carne de miel trebuie incercat neaparat. In partea de est a Afganistanului, Chapli kebab sau kebabul cu carne de vita este mult mai popular.

Mancarurile pe baza de carne includ, de asemenea, cotlet sau coaste de miel, kofta (chiftele) si foarte popularul korma, un tip de tocana cu o bază de ceapa prajita si usturoi, la care bucatarul ii adauga alegerea de carne, legume, naut, rosii, fructe, iaurt si condimente. Prunele uscate sunt folosite pentru a da o aroma dulce-acrisoara preparatelor pe baza de carne.

Bauturi servite de populatia afgana

Afganii consuma cantitati abundente de ceai negru sau verde (choi), condimentat cu cardamom sau cu zahar, lapte sau smantana adăugate în funcție de ocazie. Ca si in majoritatea culturilor orientale, ceaiul defineste ospitalitatea in Afganistan si este, de asemenea, incarcat de ritualuri. De exemplu, ceaiul cu lapte (pur choi) si zahar este servit de obicei oaspetilor in ocazii mai formale. Acesta poate fi insotit de fructe si nuci uscate si / sau dulciuri, cum ar fi pur pira (un fudge de lapte cu nuci, cunoscut si sub numele de shirpera) si produse de patiserie prajite aromate cu sofran, cardamom, apa de trandafiri si nuci.

5 dintre cele mai populare tipuri de mancare traditionala afgana

Aushak – coltunasi cu praz si ceapa verde

Un alt tip de preparat foarte des intalnit este Aushak sau coltunasi umpluti cu praz si foi de ceapa verde. Acestia sunt serviti alaturi de un sos picat de carne tocata, peste care se adauga iaurt cu usturoi si frunze de menta proaspat tocate.

Kabuli palao – orez cu carne de miel

Kabuli palao este mancarea natională a Afganistanului. Aceasta este o mancare pe baza de orez fiert pe jumatate si pus apoi la cuptor impreuna cu stafide, morcovi si carne de miel. Ca si condimente se folosesc cardamomul, chimionul si scortisoara.

Bolani – placinte cu diverse umpluturi

Bolani este un alt tip de mancare traditionala afgana, perfecta de savurat atunci cand esti pe strada. Bolani sunt de fapt niste placinte facute din aluat de paine si umplute cu carne, fructe de mare, cartofi, dovleac si alte tipuri de legume.

Sheer Kurma – taitei cu lapte si curmale

Sheer Kurma este foarte cunoscut mai ales in perioada Ramadamului. Acest este un fel de mancare pe baza de lapte, taietei si curmale ce se serveste dimineata dupa incheierea postului. Ca si ingredient, localnicii folosesc sofran pentru a-i da un gust unic.

Borani Panjan – vinete cu sos de rosii

Borani Panjan este un preparat afgan fara carne. Acesta se pregateste din felii de vinete coapte si fierte apoi in sos aromat de rosii. Se serveste alaturi de un iaurt gros condimentat cu usturoi si menta.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *