Bucataria traditionala a Africii de Sud

Bucataria traditionala a Africii de Sud

Continuam calatoria noastra culinara si de data asta ajungem in Africa de Sud. Dupa cum ii spune si numele, aceasta tara este asezata in partea de sud a continentului african, invecinandu-se la nord cu Namibia, Botswana si Zimbabwe, la est cu Mozambic și Swaziland, in timp ce Lesotho este o tara independenta complet inconjurată de Africa de Sud.

Sursa: Google Maps

Bucataria sud-africana este influentata atat de popoarele indigene (Zulu, Xhosa, Cape Malay) cat si stilurile culinare preluate de la imigranti si popoare colonizatoare precumolandezi, germani, francezi, britanici, dar si a scalvilor indo-asiatici.

De la mancaruri facute la gratar, produse de patiserie umplute cu crema si lichioruri cremoase, bucataria sud-africana merita cu siguranta experimentata.

Mancaruri traditionale din Africa de Sud pe care trebuie sa le incerci

1. Biltong – carne uscata servita sub forma de snack

biltong din carne de vita

Probabil cea mai iubita gustare sud-africana este biltongul sau fasii de carne uscata, sarata si bine condimentata. Chiar daca nu este la fel de dulce, aceasta este foarte asemanatoare cu americanul beef jerky sau carnea de vita uscata.

Cel mai popular biltong este cel din carne de vita, dar poate fi intalnit si cel din carne de kudu (specie de antilopa), bivol, rinocer sau strut.

Daca iti doresti sa incerci un biltong de vita, poti sa le achizitionezi online de pe iHerb.com

2. Bobotie – manacarea traditionala de Paste

Acesta este un tip de mancare realizata din carne tocata de miel sau vita, gratinata cu lapte si oua. Pe langa compozitia din carne, aceasta mai contine si ardei gras, ceapa si usturoi si condimente usor picante, ierburi si fructe uscate. Localnicii savureaza aceasta mancare cu faimosul sos picant, sambal alaturi de o garnitura de orez cu turmeric si stafide.

3. Carnaciorii pentru grill Boerewors

Carnaciorii pentru grill sud-africani Boerewors
Sursa foto: Pinterest

Acesta este un produs foarte popular in Africa de Sud fiind facut din carne de porc sau vita tocata mare sau in combinatie cu carne de miel. Sunt condimentati si piper negru, cuisoare, coriandru prajit, nucsoare si iehibahar. Ca sa se califice ca si boerewors, acestia trebuie sa contina cel putin 90% carne de calitate. Cel mai adesea sunt consumati outdoor, facuti la grill.

4. Potjiekos – un fel de tocanita facuta la ceaun

Potjiekos - tocanita sud-africana facuta la ceaun

Ingredientele principale pentru acest fel de mancare traditionala sunt carnea si legumele. Ele sunt gatite afara la foc ic intr-un vas de fonta cu trei picioare. Carnea folosita cel mai adesea este cea de porc sau de miel. Legumele se adauga dupa ce carnea s-a rumenit. Ca si legume se folosesc in general cartofi, tije de telina, varza, usturoi, ceapa.

5. Sosaties sau frigaruile sud-africane

sosaties sau frigarui sud-africane sin carne de miel cu ceapa si caise uscate

Sosaties sunt un fel de mancare traditionala pregatite sub forma de frigarui din carne de miel sau oaie. Inainte de a fi pregatite, carne este pusa la marinat intr-un sos format din dulceata de caise, curry, si usturoi. De asemenea, printre bucatile de carne se adauga felii de ceapa si caise uscate. Acest preparat provine din regiunea Cape Malay, din “saus” care inseamna sos picant in Africana si “sate” care insemna carne facuta la frigare.

6. Chakalaka

Aceasta este un tip de mancare vegan pe baza de legume. In trecut, era servit de catre mineri din minele de aur si continea fasole, varza si rosii, pregatite intr-un sos cu multe mirodenii. Intre timp, reteta a fost reinventata, adaugandu-se si alte tipuri de legume precum morcovi, ardei, porumb. Gustul bogat de ghimbir, paprika, pudra de curry, piper verde si alte mirodenii il fac extrem de picant si aromat. Cu cat mai fierbinte, cu atat mai bine!

7. Waterblommetjiebredie

Waterblommetjie - floare mica de apa

Waterblommetjie inseamna “floare mica de apa”. Aceasta este o planta comestibila asemanatoare cu anghinarea (vezi imaginea de mai sus) ce se recolteaza in lunile iulie si august din regiunile mlastinoase ale zonei Boland. Aceasta este gatita impreuna cu carne de miel pentru a crea faimosul Waterblommetjiebredie.

Waterblommetjiebredie

Aceasta este o reteta simpla, iar pe langa flori de apa si carne de miel mai ai nevoie doar de sare, piper alb si ceapa.

8. Bokkoms – mugilide sarate si uscate la soare

Bokkoms - mugilide sarate si uscate

Mugilidele uscate la soare sunt considerate o delicatesa pe coasta de vest a Africii de Sud. Acesti pesti sunt sarati si atarnati la soare pentru a se usca. Pe langa uscarea la aer, mai poate fi si afumat. Inainte de a fi consumat, pielea este indepartata.

9. Koeksisters

Koeksisters

Si am ajuns si la capitolul desert. 😀 Koeksisters sunt niste produse de patiserie impletite, prajit si foarte dulci. Dupa ce este prajit, produsul este cufundat intr-un sirop facut din zahar, apa, ghimbir, scortisoara si lamaie.

10. Malva Pudding

Malva Pudding

Acest desert de origine olandeza este asemenator cun un mic chec peste care se adauga o crema facuta din lapte si oua sau inghetata cat timp este fierbinte.

11. Melktert

melktert

Acesta este unul dintre cele mai apreciate deserturi si aproape fiecare familie pastreaza reteta ei secreata. Umplutura cremoasa pe baza de zahar, oua, faina si lapte si aroma de scortisoara de pe deasupra il fac sa fie apreciat in egala masura si de cei mai si cei mici. De asemenea, este servit oaspetitlor alaturi de o ceasca de ceai.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *